Hazır çim nasıl döşenir?

Bahçenize veya peyzaj projenize baktığınızda, en hızlı nasıl çim döşeyebilirim veya iyi görünmeyen çim bahçemi nasıl güzelleştirebilirim diye düşünebilirsiniz.

En iyi hazır çim aradığınızda Çimsaş Hazır Çim olarak bize ulaşabilirsiniz. Size hazır çim konusunda yardımcı olabiliriz. Çim yetiştiricisi olarak, sizlere çim sermek ve kullanmak istediğiniz yere, iklime ve kullanım koşullara göre önerilerde bulunabiliriz.

Yeni çim sermek için en uygun zaman ne zamandır?

Toprağınızın donmadığı veya aşırı derecede suyla çamurlaşmadığı sürece, yılın herhangi bir zamanında çim döşeyebilirsiniz. Hazır çim döşerken önemli olan, çim köklerine hızlı bir şekilde tutunması için, en iyi şartların oluşması gereklidir.

Doğru Çimi Seçmek

Doğru çim türü, toprağınızın koşullarına, peyzaj projenizin amacına ve yeni çimlerinize bakmak için ne kadar zamanınız olduğuna bağlı olacaktır. Bu durumda, bize kullanım amacı, iklim vb bilgileri aktardığınızda size önerilerde bulunabiliriz. Alternatif olarak, farklı çim türleri ile bilgiler için makalelerimizi sürekli yeniliyoruz. Bilgi kaynaüı olarak sitemizdeki diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Peyzaj projenizi planlama

İster bahçeniz için, isterseniz futbol sahası olsun, başlamadan önce projenizin özelliklerini bilmeniz gerekir.

Kullanım alanınızı ölçün – Kaç rulo çime ihtiyacınız olacağını hesaplamadan önce, alanınızı ölçün ve kaç metrekare çim ihtiyacınız olduğunu not edin.

Çim zaten var mı? – Var ise, yeni çim döşemeden önce bunu sökmeniz ve alanı hazırlamanız gerekecektir.

Toprak türünüz – Toprağın türü seçeceğiniz çim türü için hayati etkendir. Eğer doğru eşleşme kullanmaz iseniz, istediğiniz canlı yeşil çim örtüsü oluşmayabilir.

Proje tarihi – Çim genellikle bir peyzaj projesinin son parçasıdır. Bitiş tarihiniz, hazır çim paketlerinin size ulaşacağı zamandır. Doğru zamanlama için bizim ile irtibatta kalarak, sipariş ve teslimat için en doğru zamanı seçmelisiniz.

Hava koşulları – Hazır çim teslim tarihinde, hava koşullarının, çim sermek için uygun olacağından emin olmalısınız.

Çim sermek için hangi ekipmana ihtiyacım var?

Hazır Rulo çim sermeden önce, problem olmadan bir süreç için, doğru çim serme ekipmanına sahip olduğunuzdan emin olun. İhtiyacınız olan aletler çoğu zaman şunlardır:

    Bahçe çatalı veya rotavatör

    Bahçe tırmığı

    Tahta parçaları

    Bahçe küreği

    Hortum veya fıskiye 

    Çizme ve bahçe için kıyafetler

Çim sereceğiniz toprağı üst kısmını temizleyin

Mevcut bir çimi değiştirirken, üst katmanı kaldırmak için bir çim kesici veya kürek kullanın ve altındaki toprağı ortaya çıkarın. Bir yolu veya verandayı çimle değiştiriyorsanız, toprağı ortaya çıkarana kadar üst katmanı, çimentoyu ve alt tabanı da kaldırmanız gerekebilir. 

Alan zaten temiz ancak yabani ot istilası varsa, taze üst toprak veya çim uygulamadan önce bir yabani ot öldürücü kullanın. Mevcut bir çimin üzerine çim döşeyebilirsiniz, ama yeni çimin kökleri eski çime nüfuz etmekte zorlanacağı için bu en iyi yöntem değildir.

Toprağınızı hazırlayın

Yeni çimlerinizin en iyi şekilde toprağa tutunması için, 15 cm kadar derinlikte rotavaör ile toprağı hazırlayın. Alanınınız çok küçük ise kürek, çapa da kullanabilirsiniz.

Toprağınızın yüzerinde çok küçük taşlar olabilir. Ancak bu taşların 1 cm den büyük olanlarını ayıklamanızı tavsiye ederiz. Çim sermeden önce son işlem olarak, tırmık ile tüm toprak yüzeyini düzleyebilirsiniz. Eğer dengesiz görünen toprak kısımları var ise, kürek ile toprak ilavesi yaparak doldurmalsınız.

Şimdi hazır çim serme zamanı

Hazır çim sermek istediğiniz alanı, bir yapboz tahtası olarak düşünün. Hazır rulo çimleri, açın bir sınır kısmını döşeyin, ardından diğer sınır kısmına serme yapın. Toprağın en ve boyuna serme yaptığınızda, iç kısımlarına sıra sıra sererek rulo çimleri hizalayın. Sınır kısımlarından başlayarak serme yapmanız, çimlerin zaman ile küçülerek, hareket etmesini önlemeye yardımcı olmak içindir. Tersi durumlarda, birbirine tam yanaşmayan rulo çimler arası boşluklarda oluşabilir. Bu da istenmeyen bir görüntü ortaya çıkarabilir. Sınır olarak belirlediğinizi kısımlarda herhangi bir duvar vs yok ise, tuğla döşeyebilir veya tahta bir set çekebilirsiniz.

Çim serme işleminden sonra sulamayı unutmayın.

Çimleri sularken dikkat edilmesi gerekenler de kısaca şunlar olabilir

  •     Çimi hala kaldırabiliyorsanız, altındaki toprak nemli mi? Evet ise, sorun yok demektir. Değilse, daha fazla su ekleyin.
  •     Çimler arasında parmağınızdan daha geniş, gözle görülür çizgiler var mı? Evet ise çimleriniz küçülmüştür ve suya ihtiyacı vardır. 
  •     Çiminizin kenarları kahverengileşiyor mu? Evet ise, daha fazla su gereklidir.

Hazır Çim Üreticisi ÇİMSAŞ

Çimsaş olarak İzmir’in Tire ilçesinde yaklaşık 12 yıldır canlı hazır çim üretimi yapmaktayız. 400 bin metrekarelik hazır canlı çim üretim alanımızda özel bakıma tabi tutularak özel tohumlar ile en kaliteli, düzenli bakımları yapılmış, garanti verebileceğimiz şekilde çim üretimi yapıyoruz.

Hazır çim metrekare fiyatları genel olarak çim türü, alanın yapısal durumu ve alanın büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Didim hazır canlı bahçe çim fiyatları hakkında öncelikle Çimsaş uzmanlarımızla görüşmenizde fayda var. Çimin döşeneceği alan hakkında bilgi verdikten sonra net bir rakama ulaşabilirsiniz. Bodrum hazır çim fiyatlarında çimin döşeneceği beldeye nakliye gideri, uygulama bedeli, hazır çimin uygulanacağı alanın tesviyesi gibi fiyata direkt etki eden unsurlar vardır.

İnstagram hesabımızı da takip edebilirsiniz.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*