Kışın Çim Bakımı

Kışın Çim Bakımı

Sıcaklıklar düşmeye başladıkça, genellikle güneş ışığının ve hava akışının önemli ölçüde azalmasının bir sonucu olarak kışın çimlerinizde sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Seyrek büyümeyi kabul etmek ve bahar geldiğinde sağlıksız bir çimle uğraşmak yerine, kışın çim bakımı yaparak alabileceğiniz birçok önlem var.

Kışın Çim Bakımında Gübreleme Yapılır mı?

Kışın çim bakımı için çimlerinizi gübrelemek, çimlerinizi donma hasarından korumak, kökleri güçlendirmek ve yaz aylarından kaynaklanan hasarları onarmak için çok önemlidir. Kışın çimlerinizi gübrelemenin faydalarına daha yakından bakalım ve çimlerinizin sağlıklı ve canlı kalmasını nasıl sağlayabileceğinizi görelim.

Yeni başlayanlar için gübre dünyası oldukça göz korkutucu olabilir, özellikle de piyasadaki bu kadar çok ürün varken. İyi haber şu ki, kış gübresini etkili bir şekilde kullanmak için kimya veya toprak bilimi alanında uzman olmanıza gerek yok. Birçok tecrübeli bahçıvan ve peyzajcı, kışın ilk haftalarında çimlerin gübrelenmesini tavsiye eder; bu, çimlerinize koşullar hafif olduğunda gübreden hayati besinleri alma şansı vererek sağlıklı kök büyümesini teşvik eder.

Çimlerinize ek besin sağlayarak, onu kar küfüne ve don hasarına karşı korurken, aynı zamanda dayanılmaz yaz sıcağından kurtulmaya başlarsınız. Gübre, çime hayati besin maddeleri sağlayan ve soğuk havaya karşı doğal savunmayı oluşturan bir nitrojen, fosfor ve potasyum karışımı içerir. Ayrıca gübre, toprakta güçlü kök sistemleri oluşturmaya yardımcı olarak onları soğuğa karşı daha az duyarlı hale getirir ve kış aylarına daha dayanıklı hale getirir.

Kışın Çim Bakımı
Kışın Çim Bakımı

Don Çimlere Zarar Verir mi?

Sonbahar ve kış aylarında keskin, soğuk sabahlar geldiğinde, çimleriniz donmuş çiy tabakasının altında beyaza dönebilir. Birçok ev sahibi donu bir tehdit olarak görüyor ve çimlere zarar vereceğinden endişe ediyor. Ancak hafif donlar aslında çimler için bazı faydalar sağlayabilir. Kontrol altına alındığında donun çim üzerindeki etkileri her zaman olumsuz değildir. Doğru zamanda meydana gelen don olaylarının çimlerinize ne kadar canlılık kazandırabileceğini inceleyelim.

Donun Çimlere Faydaları

Şiddetli, tekrarlanan donlar çimlere zarar verebilirken, kışın çim bakımını ihmal etmezseniz ara sıra meydana gelen hafif donların bazı olumlu etkileri vardır:

Büyümeyi destekler.  Hafif donlar, çimleri daha soğuk aylara hazırlayarak yeni çimlerin güçlenmesine ve sertleşmesine yardımcı olur. Zararlıları uzaklaştırır. Don olayları, sıcak havalarda gelişen çim zararlılarını, böcekleri ve çim kurtlarını öldürür.

Hastalığı kontrol eder. Soğuk, kahverengi leke gibi bakteriyel ve mantar hastalıklarını ortadan kaldırır. Rengi iyileştirir. Don, çimlerin yeniden büyüdüğünde daha gür, daha derin bir yeşil renk elde etmesi için daha fazla klorofil üretmesini teşvik eder.

Yoğun büyümeyi teşvik eder. Don ve ardından gelen sıcak günler, çimlerin tekrar büyümeye başlamasına işaret eder ve bu da çimlerin daha kalın olmasını sağlar. Toprak yapısını iyileştirir. Toprak yığınlarının parçalanmasına neden olarak çim kökleri için daha iyi bir ortam yaratır. Yabani ot oluşumunu azaltır. Topraktaki mikroplar don altında aktif kaldığı için yabani otlar doğal olarak azalır.

Gördüğünüz gibi, ara sıra hafif kış donları çimleriniz için kötü haber değildir. Kontrol altında tutulduğunda birçok fayda sağlarlar. Önemli olan, olumlu etkilerden yararlanırken çimlerin zarar görmesini önlemek için don olaylarını doğru şekilde yönetmektir.

Kışın Çim Bakımı
Kışın Çim Bakımı

Don Olaylarının Avantajlarını En Üst Düzeye Çıkarmak

Zarardan kaçınırken faydalı dondan en iyi şekilde yararlanmak için kışın çim bakımında dikkat edebileceğiniz şu ipuçlarını izleyin:

  • Çimlerin kıştan önce çok uzamasını ve hassaslaşmasını önlemek için sonbaharda biçmeye devam edin.
  • Donlardan önce büyümeyi güçlendirmek için sonbahar yemleri uygulayın, ancak yüksek nitrojenden kaçının.
  • Sıkıştırılmış alanları havalandırın, böylece don nüfuz edebilir ve toprağı iyileştirebilir.
  • Buzlu çimlerin boğulmasını önlemek için yaprakları temizleyin.
  • Çimlerin nemli kalmasını sağlamak için tahmin edilen donlardan önce orta derecede sulayın.
  • Kış hasarlarını kontrol altına almak için çok hassas noktaları don battaniyeleriyle örtün.
  • Bahar yaklaşırken, yemyeşil bir yeniden büyüme için tüm ölü malzemeleri tırmıklayın ve parçaları yeniden tohumlayın.
  • Kış donlarından sonra çimlerin tamamını kalınlaştırmak için çimlerin tamamını tohumlayın.
  • Çimler düzeldikçe biçme yüksekliğini kademeli olarak azaltın.

Kışın çim bakımına dikkat ederseniz çimleriniz soğuk havalara rağmen yeşilliğini koruyabilir. Gübrelemeyi ihmal etmemek ve belli hava olaylarından önce çimlerinizi hazırlamak dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerdir.

Sizin bahçenizde çimleriniz hala yok mu? Kaliteli hazır rulo çimlere avantajlı fiyatlara sahip olabilmek için Çimsaş ekibiyle bugün iletişime geçin.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*