Çim Nasıl Döşenir

Çim nasıl döşenir: Mükemmel çim için ipuçları

Çim nasıl döşenir? İşte hazır çimlerin nasıl döşeneceği ve harika görünen bir bahçe yaratmanın yolları.

Bahçenizde yeni bir canlı çim alan oluşturmanın üç temel yolu vardır. Çim tohumu ekebilirsiniz, ancak bu yöntem zahmetli ve uzun bir süreçtir. Aralıklarla ekilen küçük çim fideleri tercih edebilirsiniz, ancak bu da uzun zaman alabilir. Üçüncü tercihiniz, yılın hemen hemen her zamanında döşenebilen ve neredeyse anında çim alan oluşturan hazır rulo çimdir. Bu en basit ve ekonomik çözümdür.

Çim nasıl döşenir sorunuza bir cevap olarak aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli ayrıntı var.

Çim satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Rulo çim satın alırken en önemli kural, geldikten sonra mümkün olan en kısa sürede döşemeniz gerektiğidir. Çünkü çim rulolarının (veya plakalarının) kurumasına izin verilmemesi çok önemlidir. İdeal olan hazır çimleriniz teslimat gününde serilmeli ve hemen ardından sulanmalıdır.

Çim normalde metrekare olarak satılır, bu nedenle bahçenizi doğru ölçmek önemlidir, böylece ne kadar ihtiyacınız olacağını bilirsiniz. Olasılıklar için her zaman yüzde 10-15 ekleyin.

Ülkemizdeki popüler çim çeşitleri arasında Bermuda ve dört mevsim çimleri bulunmaktadır. İkliminiz, toprak kaliteniz ve konumunuz hangi çim türünün ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirleyecektir. Hangi çimin size uygun olduğundan emin değilseniz, uzmanlardan tavsiye istemekten çekinmeyin.

Hazır çim fiyatları pek çok değişkene bağlıdır. Uygulamayı profesyonel bir ekibe yaptırmak istiyorsanız bunun için ekstra ödeme yapmanız gerekir. Hazır çimin metrekaresi de çim fiyatlarını etkiler. Metrekare büyüdükçe fiyat düşer. Hazır çim fiyatı için en doğru rakamı Çimsaş uzmanlarımızla görüşerek elde edebilirsiniz. Çim fiyatları değişebilir, bu nedenle en iyi teklifi aldığınızdan emin olun.

Çim nasıl döşenir: Çim için toprağı hazırlama

Çim döşemeden önce yapılan en büyük hatalardan biri, mevcut yabani otların ortadan kaldırılamamasıdır. hazır canlı çimi sermeden önce ölü çimleri kaldırmanız gerekecektir.

Hazır çimin serileceği alandaki toprağınız yaklaşık 15 cm kadar derinliğe sahip olmalıdır. Alanı tırmıklayın, sulayın, alanın kayalardan, yabani otlardan ve döküntülerden arınmış ve mümkün olduğunca düz olmasını sağlayın.

Çekici bir çim alan için düzgün kenarlar çok önemlidir. Hazır canlı rulo çimler yaklaşık 2,5 cm kalınlığındadır ve yollardan veya kenarlardan biraz daha yüksekte durmalıdır. Toprak tesviye işinizi aceleye getirmeyin, isteyeceğiniz son şey engebeli bir çimdir.

Çim nasıl döşenir?

Hazır çimi rulo veya plaka olarak alabilirsiniz. İlk olarak önceden taşlardan ve kalıntılardan arındırılmış toprak alanınızı hafifçe sulayın. Sonrasında hazır çimleri üst üste gelmeyecek şekilde ve arada boşluk kalmadan sıkıca iterek yerleştirin. Bunu yaparken, çimin üzerinde diz çökmemek gereklidir. Bahçenizin dış kenarları çim döşeyerek başlamak ve merkeze doğru ilerlemek en ideal yoldur.

Çiminizi serildikten sonra hemen sulayın. Bu işlem, kurumasının önlenmesi, gübrenin etkinleştirilmesi, ve son adımın (sıkıştırma) etkinliğinin iyileştirilmesi için gereklidir.

Son olarak, hazır çim döşeme sürecinde oluşan ufak tümsekleri yok etmek, çimleri sıkılaştırmak, hava ceplerini yerleştirmek ve çim köklerinin toprağa bağlanmasına yardımcı olmak için iyi bir silindirme işlemi gereklidir. Yaklaşık 45 kg ağırlığındaki bir silindirle bu işi yapabilirsiniz.

Çimlerinizi nasıl sulayabilirsiniz?

Köklerin kuvvetlenmesine yardımcı olmak için yeni döşediğiniz hazır çimlerinizi ilk dört ila altı hafta boyunca (sıcaklığa ve hava koşullarına bağlı olarak) her gün suladığınızdan emin olun. Susamış çim hızla ölü çimenlere dönüşebilir, bu nedenle düzenli sulamayla hazır çimlerinizi nemli tutun . Ek olarak, insanları ve evcil hayvanları en az bir ay yüzeyden uzak tutmalısınız.

Kökler tutundukça, derin köklenmeye izin vermek için sulama sıklığını kademeli olarak azaltabilirsiniz, ancak aşırı sıcak havalarda çimlerinizi günde iki defaya kadar sulamanız gerekebileceğini unutmayın.

Hazır canlı çimlerinizi nasıl biçebilir ve bakımını yapabilirsiniz?

Bahçenizdeki canlı hazır çiminizi yerleştirdikten iki veya üç hafta sonra, zemin biraz daha sert olacak, biraz daha az sulayacaksınız. Çimlerinizi de biçmeye başlayabilirsiniz. İlk biçme, sadece çimin uçlarını kaldırmalıdır. En yüksek biçme ayarınızı kullanın ve bıçakların keskin olduğundan emin olun.

Düzenli biçme, bahçe çimlerinizin kök sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, böylece sağlam bir büyüme ve taze, yeşil bir renk elde edersiniz. Sağlıklı bir çim için kışın 5 haftada bir yazın ise iki haftada bir çimlerinizi biçmelisiniz.

Son olarak, yeni çim çimlerinizi döşendikten yaklaşık bir ay sonra gübreleme yapın. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda iyi gübre vardır, bu nedenle Çimsaş uzmanlarımıza hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olacağını sorun.

Hazır rulo çimler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Çimsaş ekibine 0 543 125 22 21 telefon numarası, info@cimsas.com.tr mail adresi ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*